5 tips om NEE te leren zeggen

Nee! Sorry, liever niet…. denk ik…… of ……ja misschien….. ?

sign-do-not-cross-barrier-1631769

Kan jij het: heel goed “nee” zeggen? Of heb jij ook wel eens dat je al “ja” hebt gezegd op een vraag, nog voordat je bij jezelf hebt afgevraagd of je het echt wilt of niet? 

Op zich helemaal niet erg. Waarschijnlijk hebben we allemaal wel eens meegemaakt dat we ergens mee ingestemd hebben, terwijl we later bedenken dat we dat eigenlijk niet wilden. En soms wil je iets misschien in eerste instantie niet, maar doe je het toch. Gewoon, omdat je graag iets voor een ander wilt doen. Helemaal prima.

Het wordt vervelend als je er zelf last van krijgt. Dus als je niet meer zo goed “nee” kunt zeggen. Of misschien helemaal niet meer bij jezelf weet of jij iets wel of niet wilt. Dat je doet waarvan jij denkt dat de ander dat van je wilt. Dan kan je daar zelf flink last van krijgen. Of dat je geen “nee” durft te zeggen omdat de ander dan misschien iets akeligs van je denkt. Dan wordt het hoog tijd om te gaan leren om “nee” te zeggen. Hieronder 5 tips die je hierbij op weg kunnen helpen.

  1. Bouw bedenktijd in

Als je gewend bent om meteen “ja” te zeggen, is het eerste wat je nodig hebt bedenktijd. Dat is tijd die je kunt gebruiken om bij jezelf na te gaan wat je antwoord gaat worden. Om bedenktijd in te bouwen kun je antwoorden dat je op de vraag terugkomt. Een antwoord als “ik kijk het even na en kom er op terug” of “kan ik jou daar morgen op antwoorden” is algemeen geaccepteerd. En het geeft jou tijd om te bedenken wat je antwoord gaat worden.

In die bedenktijd stel je je twee situaties voor: wat gebeurt er als ik ja zeg, en hoe voel ik me daarbij? En: wat gebeurt er als ik nee zeg, en hoe voel ik me daarbij? Het wordt je dan snel duidelijk waar je eigen voorkeur ligt. Zo kan je dus het antwoord gaan geven wat ook daadwerkelijk bij je past.

  1. Onderzoek je gedachten

Vaak heb je onbewuste gedachten die ervoor zorgen dat je geen nee durft te zeggen. Dit zijn dan gedachten zoals: “straks wordt hij boos”, of “als ik nee zeg vinden ze mij stom”. Van dit soort gedachten zijn we ons vaak helemaal niet bewust dat we die hebben, maar ze belemmeren ons wel in ons dagelijkse functioneren. Als je geen nee durft te zeggen, vraag je dan eens af waar je bang voor bent? Wat kan er in het ergste geval gebeuren? Kijk dan opnieuw naar die situatie: hoe realistisch is het dat het rampscenario gaat gebeuren? Is het realistisch dat je vriendin boos op je wordt omdat jij de afspraak afzegt? Vaak valt dat allemaal wel mee en zit dat alleen in ons hoofd. En soms is het wel zo, maar hoe erg is dat? Door je gedachten te onderzoeken krijg je er meer grip op. En dat helpt als je keuzes moet maken.

  1. Oefenen, oefenen, oefenen

Omdat je waarschijnlijk nog niet gewend bent aan nee zeggen of aan bedenktijd inbouwen, heb je, ondanks je goede voornemens, al weer ja gezegd voordat je er erg in had. Geeft niets, hou vol! Oefenen, oefenen, oefenen luidt het advies. Niet alleen om jezelf de nieuwe vaardigheid van nee-zeggen aan te leren, maar ook om te ervaren wat het voor je doet. Hoe reageren anderen? En wat doet het met jou? Bovendien heeft je omgeving ook vaak even tijd nodig om aan deze nieuwe vaardigheid van jou te wennen. Hoe vaker je oefent, hoe sneller je je het nee-zeggen meester maakt.

  1. Ben duidelijk

Het antwoord “nee” is genoeg. Vaak zijn we geneigd om allerlei toevoegingen te geven aan ons “nee”. We zeggen dan bijvoorbeeld: “nee, liever niet”.  Maar zo zwak je je “nee” juist af. En de ander hoort een mogelijkheid dat het toch “ja” kan worden. Hoe bondiger, hoe duidelijker. Je hoeft geen toelichting te geven. Als de ander wil weten waarom jij “nee” zegt, dan vraagt die daar wel om. Maar je zal zien dat dat vaak niet nodig is.

  1. Je zegt niet “nee” tegen een persoon maar tegen een vraag

De laatste tip heeft ook te maken met je gedachten, die je vaak onbewust belemmeren. We denken soms als we “nee” zeggen dat we een persoon afwijzen. Maar dat doe je niet, je geeft antwoord op een vraag of een verzoek. En dat is ook de bedoeling als iemand je een vraag stelt J.  Als je je hiervan bewust bent, kan je dat helpen om voortaan vaker “nee” te zeggen.

Dus…..

Als je met deze tips aan de slag gaat, zal je merken dat je steeds beter “nee” kunt zeggen. Dat wil niet zeggen dat je voortaan overal maar “nee” op moet zeggen. Iets doen omdat een ander dat graag wil is ook ok. Maar dan wel vanuit jouw eigen keuze en niet omdat je nu eenmaal geen “nee” durft te zeggen. Zo neem je niet alleen verantwoordelijkheid, maar kan je er waarschijnlijk ook nog van genieten! En daar zeggen we toch zeker allemaal “ja” tegen?