Integratieve counseling

Wat is integratieve counseling?

Als je moeilijkheden ervaart in jezelf of in je dagelijkse leven en je wilt hier graag iets aan doen, kan integratieve counseling voor jou een mogelijkheid zijn. Je onderzoekt de situatie en hoe je hierop reageert en over denkt. Hier leer je vervolgens op een voor jou praktische, oplossingsgerichte wijze verandering in aan te brengen. Je leert de antwoorden op jouw vragen te vinden in jezelf, zodat je ook in de toekomst daar gebruik van kunt blijven maken.

Wanneer integratieve counseling?

Counseling kan een passende begeleiding zijn als jij bijvoorbeeld:

  • je erg gespannen of gestresst voelt;
  • gevoelens hebt van minderwaardigheid;
  • moeilijk nee kunt zeggen;
  • moeite hebt om keuzes te maken;
  • slaapproblemen hebt;
  • gevoelens van angst ervaart;
  • een verlies moeilijk kunt verwerken;
  • vastloopt in conflictsituaties;
  • weinig zelfvertrouwen hebt.

Jij staat centraal in de begeleiding. Jij bent als mens een uniek geheel van gedachten, gevoelens en gedragingen en overtuigingen, samen met jouw fysieke eigenschappen en in relatie tot jouw omgeving.  Al deze aspecten zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar en beïnvloeden elkaar. Al deze aspecten zullen dan ook aan bod komen in de begeleiding. Daarmee ontstaat een begeleiding die is afgestemd op jou als persoon. Ieder mens is tenslotte uniek en bijzonder, ook jij!

Wat betekent integratief?

Je bent als mens een eenheid van lichamelijk, cognitieve, emotionele en spirituele aspecten, functionerend in relatie tot je omgeving. Bij een integratieve begeleiding worden je lichaam, denken, voelen en de betekenis die je aan je leven geeft, gezien als een samenhangend geheel. Deze aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en vormen allemaal onderdeel van de begeleiding. Zo wordt de begeleiding afgestemd op jouw totale, unieke persoon.

Het begeleidingstraject

In een intakegesprek komt jouw hulpvraag aan bod, het doel van de begeleiding en hoe je daarin door middel van integratieve counseling ondersteund kunt worden. Verder maken we in dit gesprek kennis met elkaar. Hierna beslis jij of de aangeboden begeleiding bij jou en je hulpvraag past en of het is wat je zoekt.
Vervolgens ga je in de begeleiding onderzoeken welke belemmeringen je in jezelf ervaart in het dagelijkse leven, en welke oplossingen je daarvoor in je hebt. Deze oplossingen ga je leren inzetten en ontwikkelen tot nieuwe vaardigheden. Dit traject zal, afhankelijk van je hulpvraag en het doel van de begeleiding, bestaan uit circa 10 sessies.
In het laatste gesprek evalueer je jouw ontwikkeling en sta je stil bij hoe je hieraan verder vorm wilt geven in de toekomst.

Meer weten?

Als je twijfelt of counseling iets voor jou is, neem dan gerust contact op. Dit kan per mail of telefonisch. Je bent van harte welkom!